Scurt Istoric

Istorie Ianuarie 11, 2013

Toponimul Corni vine de la arbustul corn – predominant printre esenţele ce alcătuiau pădurea de pe actualul teritoriu al satului. Înfiinţat într-o poiană din pădurea de corn, extinderea satului s-a făcut prin defrişare.

Satul Corni este aşezat în extremitatea vestică a judeţului Botoşani, la 20 km de Botoşani, pe partea stângă a râului Siret, având ca vecini satele Brehuieşti, Sarafineşti şi Balta-Arsă.  Cel mai vechi document care atestă satul Corni este uricul emis la Cancelaria domnului Moldovei, Ştefan cel Mare, ce reprezintă actul de vânzare a satului de pe Siret – Vlădeni, cu mori cu tot: „ ...în 1489 (6997), martie , 14, Suceava; ...Posleduindu-se din cuvânt în cuvânt şi fiin întocma cu cel adevărat ispisoc domnesc pe sârbie, ce se află prin scrisorile moşiei Vlădenii, ci-i zic şi Cornii, pe Săretiu, la dumnealui căminar Iancu Canano, s-au adeverit şi de către noi.”( Mihai Poclid, Aşezările umane din judeţul Botoşani, Editura Taida, Iaşi, 2008, pag.108)

Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Corni se află situată în satul Corni, la intrarea dinspre Botoşani. Este o parohie tânără, care a luat fiinţă la 01.08.2006, prin Decizia Nr.504/2006, urmare a Hotărârii Permanenţei Consiliului Eparhial Iaşi din 11.07.2006, desprinzându-se din Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor” din aceeaşi localitate.

Prima Sfântă Liturghie s-a săvârşit pe 8 noiembrie 2005, la două zile după slujba de sfinţire a locului şi punere a pietrei de temelie, slujbă oficiată de P.S. Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de P.C. Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi, preot paroh fiind numit Pînzaru Gheorghiţă, fiu al satului, care în perioada decembrie 2000 – august 2006 a fost preot II al Parohiei „Duminica Tuturor Sfinţilor” din aceeaşi localitate .

Terenul pentru noua biserică, în suprafaţă de 750,00 mp, a fost donat de familia Iurieţ Mihai şi Elena.

Cu sprijinul credincioşilor şi al Consiliului Local Corni, condus de primarul Brichisală Marin, în august 2006 a fost construită casa de prăznuire, loc în care se oficiază Sfânta Liturghie şi celelalte servicii religioase până în prezent şi s-a împrejmuit terenul bisericii. Domnul primar s-a implicat în realizarea Proiectului pentru biserică şi în procurarea materialelor pentru construcţia gardului. A fost primul care a sprijinit eforturile preotului paroh de a oferi cadouri copiilor şi credincioşilor la sfârşitul slujbei de Crăciun.

Au fost procurate toate cele necesare desfăşurării slujbelor religioase: sfinte vase, Sfânta Evanghelie, cărţi de cult, sfeşnice, iconostase, icoane, veşminte preoţeşti, cristelniţă, Sfântul epitaf ş.a.

În luna aprilie 2007 au fost cumpărate două clopote, de 150 kg, respectiv 90 kg, donaţia familiilor Creţu Daniela şi Fediuc Gheorghe şi Maria. Un al treilea clopot, de 250 kg, a fost donat de col.(r) Siminiceanu Ioan, fiu al satului; cele trei clopote au fost sfinţite la Slujba de Florii.

 Începând cu vara anului 2007 s-au demarat lucrările de pregătire a interiorului casei de prăznuire în vederea pictării acesteia, iar din primăvara lui 2008, aceasta a avut o haină nouă, luminoasă, pictura fiind realizată de Rotariu Alexandru, absolvent al seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, secţia Patrimoniu Cultural, şi el fiu al satului. Fundaţia noii biserici s-a turnat în toamna anului 2007, cu puţin timp înainte de căderea primilor fulgi, care au aşternut, până în vară, liniştea şi odihna peste noul lăcaş de cult.

Buna colaborare cu Consiliul Local Corni a continuat, iar implicarea primarului Miţosu Dumitru, trecut la cele veşnice în toamna lui 2010, s-a simţit an de an, acesta alocând sume importante pentru procurarea materialelor de construcţie. Familia pr. Pînzaru Gheorghiţă şi Mihaela, împreună cu fam. Hluşcu Aurel şi Angela au donat bisericii în toamna anului 2009 o troiţă, care a fost sfinţită cu ocazia hramului. Noua biserică s-a înălţat an de an, voluntari din sat şi firma Marian Construct Botoşani lucrând împreună la ridicarea zidurilor. Au fost turnate cupolele, ultima centură la cota de 10,5 m şi turnul-clopotniţă de pe pronaos ajungând la penultimul etaj. Acestea nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul financiar constant al domnului Constantin Dincu şi al familiei sale, care sunt ctitorii bisericii.

Intenţia preotului paroh şi a ctitorului este ca în anul 2013 să se termine construcţia „la roşu” a sfântului lăcaş.